09 mrt

Zaterdagavond 30 maart: The Crucifixion van John Stainer in de Koningkerk

flyer-the-CrucifixionB (1) 1    

(voor de flyer aanklikken hierboven)

Zaterdagavond 30 maart: The Crucifixion van John Stainer
Het zal u niet ontgaan zijn: op zaterdagavond 30 maart wordt in de Koningkerk The Crucifixion van Sir John Stainer uitgevoerd. Na twee repetities vanuit de cantorij onder leiding van Andrew Wright oefenen leden van de cantorij samen met zangliefhebbers uit onze wijkgemeente De Open Hof en ver daarbuiten (o.a. Delft), nu deze maand elke vrijdag onder leiding van Jeroen Bosman en met Andrew Wright op de piano aan het stuk verder.
Door alle informatie in o.a. Samenklank, Kerkwijzer, via de website van De Open Hof, via mond op mond reclame is een projectkoor van ong. 50 leden ontstaan. Het muziekstuk volgt het passieverhaal op de voet en door met elkaar echt “muziek” te gaan maken, kan komt via de tekst en de muziek het verhaal “dichterbij”. Bij de generale repetitie met de solisten Erik Merx en Joris Smits valt dan alles op zijn plek en op zaterdagavond 30 maart gaan de deuren van de Koningkerk open en bent u om 20.00 uur van harte welkom om naar The Crucifixion te komen luisteren.
The Crucifixion en Sir John Stainer
“The Crucifixion” is een Engelstalig muziekstuk van John Stainer. Het stuk is geschreven voor tenor en bas solo, gemengd koor en orgel. De tekst van het werk volgt het lijdensverhaal van Jezus op de voet. John Stainer werd in 1840 geboren in Londen in een groot gezin met negen kinderen. Al vroeg bleek zijn muzikaliteit. Toen hij koorknaap werd aan de St Paul’s kathedraal in London was hij al een verdienstelijk pianist. Naast piano speelde hij viool en fluit. Hij studeerde bij vooraanstaande Engelse leraren en vorderde zo snel dat hij al in 1857 ( 17 jaar oud) benoemd werd als organist aan het St. Michael’s College te Tenbury. Vier jaar later vertrok hij naar Magdalen College te Oxford, terwijl hij bezig was met een studie aan St Edmunds Hall. In die tijd begon hij ook met het componeren van kerkelijke muziek. Na zijn examen werd hij in 1872 benoemd als organist van de St Paul’s kathedraal in Londen. John Stainer heeft zich voor vele instellingen ingezet, zowel op het gebied van wereldlijke als geestelijke muziek. In 1888 – het jaar waarin hij werd geridderd – noopte zijn slechte gezichtsvermogen hem de functie van organist aan de St. Paul’s op te geven. Een jaar later werd hij benoemd als professor in de muziek te Oxford. “The Crucifixion” schreef hij in 1887. John Stainer componeerde cantates, motetten, anthems en liederen. Samen met zijn zoon John en zijn dochter Cecie (twee van zijn zes kinderen) schreef hij studieboeken op het gebied van oude muziek. Stainer was een groot organist en een gevierd begeleider. Hij heeft grote invloed gehad op de Anglicaanse kerkmuziek. Als een van de eersten maakte hij serieus werk van musicologisch onderzoek. John Stainer overleed in 1901 op zestigjarige leeftijd in Verona.
Welkom
Het Crucifixionconcert op zaterdagavond 30 maart is een onderdeel van de serie lunchconcerten in de Koningkerk. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Het concert begint om 20 uur en duurt ongeveer 1 uur a 5 kwartier en er is geen pauze. Na het concert bent u – zoals bij elk lunchconcert – van harte welkom voor een drankje en versnapering om gezellig wat na te praten. Ter dekking van de onkosten wordt een vrijwillige inzameling gehouden. Als u mensen kent die van muziek houden, door verschillende redenen niet meer zo gauw naar een concert kunnen gaan: nodig hen uit, neem hen mee. Voor informatie over de lunchconcerten en het komende Crucifixionconcert op 30 maart: www.deopenhofvoorburg.nl/lunchconcerten/crucifixion. U bent van harte welkom!